Живот

Најмалите земји на светот: Македонија е на 50 место

13. јули 2017 - 15:25 | А.С.

Во светот има 194 земји и кога ќе помислиме на зборот „земја“ замислуваме голема површина на земјиште и голем број на луѓе. Некои земји се толку мали, што некои градови се џинови во споредба со нив, и по територија и по број на жители.

Има многу земји со површина од помалку од 400 километри квадратни, а главно се лоцирани во Европа, Карибите и Тихиот Океан.

Десетте најмали земји на светот заедно зафаќаат површина од 1.491,4 километри квадратни, што е помалку од територијата на градот Хјустон во Тексас, САД. На листата 50 најмали земји на светот се вбројува и Македонија, на последното, 50-то место. Сите овие земји имаат свои богатства: нивниот народ, култура, природни убавини и историски обележја, што немаат врска со големината на нивната територија.

Ватикан 0,44 километри квадратни

Монако 2 километри квадратни

Науру 21 километар квадратен

Тувалу 26 километри квадратни

Сан Марино 61 километар квадратен

Rank

Country

Area (km2)

1

Vatican City

0.44

2

Monaco

2.02

3

Nauru

21

4

Tuvalu

26

5

San Marino

61

6

Liechtenstein

160

7

Marshall Islands

181

8

Saint Kitts and Nevis

261

9

Maldives

298

10

Malta

316

11

Grenada

344

12

Saint Vincent and the Grenadines

389

13

Barbados

431

14

Antigua and Barbuda

442

15

Seychelles

455

16

Palau

459

17

Andorra

468

18

Saint Lucia

606

19

Singapore

687

20

Micronesia

702

21

Tonga

717

22

Dominica

751

23

Bahrain

765

24

Kiribati

811

25

Sao Tome

964

26

Comoros

1,862

27

Mauritius

2,030

28

Luxembourg

2,586

29

Samoa

2,821

30

Cape Verde

4,033

31

Trinidad and Tobago

5,128

32

Brunei

5,265

33

Cyprus

9,241

34

Gambia

10,000

35

Bahamas

10,010

36

Lebanon

10,230

37

Jamaica

10,831

38

Qatar

11,586

39

Vanuatu

12,189

40

Montenegro

13,452

41

East Timor

14,874

42

Swaziland

17,204

43

Kuwait

17,818

44

Fiji

18,274

45

Slovenia

20,151

46

Israel

20,330

47

El Salvador

20,721

48

Belize

22,806

49

Djibouti

23,180

50

Macedonia

25,433

Коментирај